الکتروپمپ شناور چیست؟

الکترو پمپ شناور، از گروه پمپ های طبقاتی در مرکز ایستاده است که جهت استخراج آب تمیز از چاه و افزایش فشار برای کاربردهای زراعی و صنعتی وغیره استفاده می شود. به عبارتی به پمپ شناوری که با الکتروموتور شناور کوپل شود، الکتروپمپ شناور گویند.

الکتروپمپ های شناور دو نوع است که شامل:

پمپ شفت وغلافی: در این پمپ سیال از طریق غلاف دور پروانه و به کمک حرکت پروانه به سمت خارج پمپ هدایت می شود.

پمپ جریان محوری: در این نوع پمپ، سیال اطراف محور، وارد پمپ می شود و به صورت موازی از داخل پروانه خارج می شود.

اصطلاحات در پمپ شناور

اینچ: قطر خروجی پمپ است که معمولا از یک تا سه اینچ در پمپ های تک فاز و از چهار اینچ تا ده اینچ در پمپ های شناور سه فاز تولید می شود.

دبی: مقدار خروجی آب از سطح مقطع پمپ که معمولا بر حسب متر مکعب بر ساعت و لیتر بر ثانیه محاسبه می گردد.

هد (ارتفاع) : ارتفاع عمودی چاه است که در انتخاب نوع الکتروپمپ شناور بسیار ضروری است.

نحوه کارکرد الکتروپمپ های شناور :

الکتروپمپ شناور از دو قسمت اصلی تشکیل شده و شامل الکتروموتور و پمپ  است. به عبارتی الکتروپمپ شناور با گردش الکتروموتور، پمپ را به حرکت در می‌آورد و در دو نوع پمپ شناور تک فاز و سه فاز تولید می‌شوند. دراین نوع پمپ ها الکتروموتور با پمپ کوپل شده و درون چاه قرار می‌گیرد. داخل الکتروموتور با آب پر می‌شود این آب هم برای روانکاری یاتاقان ها و هم برای خنک کاری حرارت در سیم پیچی داخل الکتروموتور می‌باشد. جنس بدنه این پمپ می‌تواند از استیل و یا چدن باشد.

جنس پروانه الکتروپمپ شناور از انواع استیل، برنز یا برنجی می‌باشند. الکتروپمپ شناور با بدنه و پروانه برنز برای جا به جایی آب شور و یا آب دریا مورد استفاده قرار می‌گیرند. موتورهای شناور از لحاظ خنک‌کاری به دو نوع آب خنک و روغن خنک تقسیم بندی می‌شود به بیانی دیگر الکتروپمپ شناور با توجه به تعداد پروانه و فاصله بسیار کم پروانه با بدنه پمپ فقط قادر به جابه جایی آب کاملا صاف طراحی و مورد استفاده قرار می‌گیرند. غالبا از الکتروپمپ شناور جهت استحصال آب از عمق متوسط تا زیاد استفاده می‌گردد. به صورت عمده موارد مصرف پمپ‌های شناور مصرف خانگی، باغی، کشاورزی، تعمیر الکتروپمپ صنعتی می‌باشند.

لازم به ذکر است با توجه به میزان وجود ماسه یا ذرات معلق در سیال باید در انتخاب این پمپ ها توجه شود به عبارتی این پمپ ها در دو دل تخت و خمره ای ساخته می‌شوند که مدل خمره ای آن برای پمپاژ سیال با درصد ماسه‌ی بیشتر، انتخاب مناسب‌تری می‌باشد و همچنین برای چاه هایی که آب درون آنها حاوی شن و ماسه هرچند به میزان کم باشد نوع پمپ های شناور از جنس استیل پیشنهاد نمی‌شود. از طرفی الکتروپمپ شناور بر اساس طبقه نصب می‌شود. پمپ شناور یک یا چند طبقه ای را عمودی نصب می‌کنند و در موردهای دیگر نسبت تعمیر الکتروپمپ به طبقه ها و سایز موتور آن را افقی نصب می‌کنند.

برای چاه های آب از الکتروپمپ های تک فاز و سه فاز استفاده می‌شود. اگر عمق چاه کم باشد معمولا از الکتروپمپ های شناور تک فاز و اگر عمق چاه زیاد باشد از الکتروپمپ های شناور سه فاز استفاده می‌شود..

کاربردهای الکتروپمپ های شناور:

– زه کشی آب های تحت الارض
– خارج کردن آب تمیز از چاه
– سیستم های آبیاری بارانی
– تامین آب اضطراری
– ارسال آب تمیز برای آبیاری
– کاربرد در آب نماها
– تقویت و افزایش فشار آب در باغات و زراعت و مصارف کشاورزی مانند پمپ چاه آب و سیستم های آبیاری
– شستشوی صنعتی و آتش نشانی
– ایستگاه های تقویت فشار
– مقدار مورد قبول شن در داخل آب قابل پمپاژ باید زیر 30 گرم باشد
– اطفاء حریق و آتش نشانی

–         استفاده از الكتروپمپهاي شناور به جاي شفت و غلاف در مناطقي كه امكان جايگزيني وجود دارد.

–         انتخاب مناسب الكتروپمپهاي كشاورزي با توجه به دبي استحصال، عمق چاه  و … به منظور استفاده از الكتروموتور و پمپ در بهترين نقطه راندمان

–         استفاده از الكتروپمپهاي با راندمان بالا

–         آموزش كشاورزان به منظور استفاده از سيستمهاي پمپاژ در ساعات غير پيك مصرف برق، نگهداري و بهره برداري بهينه از سيستمهاي پمپاژ و …

–         بهينه سازي مصرف انرژي در سيستمهاي آبياري تحت فشار

–         بهينه سازي مصرف انرژي در پروسه خشك كردن انواع محصولات كشاورزي) غلات، ميوه جات، سبزيجات و (…)